Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn de meest voor de hand liggende manier om zelf elektriciteit te produceren. Zonlicht is gratis. En in Vlaanderen zijn PV-systemen een ideale manier om te voldoen aan het verplichte minimumaandeel hernieuwbare energie voor nieuwe huizen en grote renovaties, opgelegd via de EPB-regelgeving.
De prijzen vallen mee. Een installatie voor een gemiddeld gezin, met een verbruik van jaarlijks 3.500 kWh, kost rond de 6.000 euro (incl. plaatsing en 6 procent btw). Een bedrag dat op 8 tot 10 jaar is terugverdiend. De stroom die je te veel produceert, wordt op het net gezet, waardoor je teller terugdraait.
Het nadeel is wel dat zonnepanelen enkel overdag werken, uitgerekend het moment waarop je weinig elektriciteit verbruikt. Overschotten worden weliswaar opgevangen door het net. Maar daar betaal je dan wel een zogenaamd “prosumententarief” voor. Een oplossing zou een thuisbatterij kunnen zijn, maar met het systeem van de terugdraaiende teller en de hoge kostprijs, zijn ze momenteel niet heel interessant.
Copyright: https://www.ikgabouwen.be/zelf-elektriciteit-produceren/