VREG gaat in beroep tegen Artikel 31

De VREG zaait alweer onrust voor de eigenaars van zonnepanelen. Hoe de tarifering voor de eigenaars van zonnepanelen zal lopen in de toekomst is nog steeds niet 100% zeker.

Enkele weken geleden kregen we van Lydia Peeters het goede nieuws over de tariefregeling voor eigenaars van zonnepanelen. Wie voor eind 2020 nog zonnepanelen plaatst krijgt/kreeg de keuze tussen het terugdraaien van de teller met prosumententarief gedurende 15 jaar na aankoop zonnepanelen (aldus artikel 31) of het nieuwe systeem van de VREG zonder prosumententarief.

We wisten ondertussen al lang dat de VREG niet achter de terugdraaiende teller stond. “Volgens de VREG is artikel 31 discriminerend, tast het hun autonomie aan en is het onvoldoende toekomstgericht.” Maandag liet de VREG weten dat ze een vernietigingsberoep indienen tegen dat artikel bij het grondwettelijk hof.

Lydia Peeters liet alvast weten dat ze de beslissing van de VREG betreurenswaardig vindt. Volgende week start de uitrol van de slimme meter. Wij hopen alvast dat er vlug duidelijke communicatie komt.

Meten is weten

Fluvius is eindelijk zover! De uitrol van de digitale meter komt er wel degelijk vanaf 1 juli 2019. In de komende 15 jaar verwachten we een 6,1 miljoen digitale meters.

Vlaanderen komt op vlak van de digitale meter een pak achter. In Zweden en Italië is deze er al 20 jaar. Wat de effectieve impact zal zijn voor zonnepanelen eigenaars valt nog wat af te wachten.

De positieve veranderingen van de digitale meter:

Meten is weten: Elke consument met een digitale meter krijgt een beter inzicht in zijn verbruik. De pieken en dallen van het verbruik zullen makkelijk in kaart te brengen zijn.

Dag/nacht tarief wijzigen is voortaan kinderspel. Vanaf de digitale meter in huis hangt, kan Fluvius de aanpassing van dubbel uur tarief naar enkelvoudig tarief vanop afstand wijzigen. De dienstverlening zal op vele vlakken vlotter kunnen verlopen.

Energieleveranciers en producenten van domotica kunnen gerichter slimme sturingen en andere apps ontwikkelen om het energieverbruik beter te controleren.

Vermogensgaranties bij zonnepanelen.

Dat zonnepanelen door de loop der jaren in vermogen afnemen weten we al langer dan vandaag. De keuze van de juiste panelen is daarom heel belangrijk. Zonnepanelen worden tegenwoordig verwacht om minstens 25 jaar mee te gaan. Vele fabrikanten voorzien reeds een productgarantie van 25 jaar.

Bij het aanschaffen van een zonnepanelen-installatie kijkt u best even vooruit. Hoe gaat mijn energieverbruik in de toekomst evolueren? Doe ik aan gezinsuitbreiding of gaat er iemand het huis uit? Komt er een elektrische wagen of een hybride wagen?

Dit zijn allemaal zaken die een grote rol spelen in uw energieverbruik. Met dat in het achterhoofd moet je ook beseffen dat uw zonnepanelen na 25 jaar geen 100% rendement meer zullen geven. Een gemiddelde kwalitatieve module zit al rap aan 80% – 85% rendement na 25 jaar. Dat wil zeggen dat uw opgewekte energie tot 20 % lager zal zijn dan in de eerste jaren.

Bij Galileo energy zoeken wij voor u de panelen van de hoogste kwaliteit, de hoogste vermogens en vermogensgarantie.

LG behoort tot een van ons meest verkochte merken. Zij bieden sinds begin 2019 een vermogensgarantie tot 90.8% na 25 jaar.

voorbeeld situatie:

MerkVermogensgar. 25 jopbrengst na 1j.opbrengst na 25j.verschil
LG90.8%4500 kwh4086 kwh414 kwh
Ander82.5%4500 kwh3712 kwh788 kwh

Het verschil tussen de twee installaties wordt enkel groter. Na 25 jaar is er tussen beide situaties al een verschil van 374 kwh per jaar. Zorg dat je u op voorhand voldoende laat informeren voor een installatie die het meeste aansluit op uw energiebehoeften/verwachtingen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan en krijg ons deskundig advies.

Notariaat

38 LG 345 Wp panelen met een Fronius Symo 10.0 omvormer.
Met een Zuidoost en Zuidwest opstelling ligt de belasting van de omvormer optimaal.