Premie voor thuisbatterij

De premie voor thuisbatterijen is afgelopen week goedgekeurd door de Vlaamse regering. Dit zou een aanmoediging moeten zijn voor alle zonnepaneleneigenaars om zo een batterij in huis te halen. Als alle zonnepanelen eigenaars zouden omschakelen naar een thuisbatterij zou ons distributienet op piekmomenten niet overbelast worden.

De meest voorkomende batterijen voor particulieren hebben een capaciteit tussen de 4 en 8 Kw. De premie bedraagt 250 euro per kilowattuur met een maximum van 3200 euro. Op dit moment ligt de kostprijs van zo een batterij nog torenhoog. Via deze weg wil de Vlaamse overheid een batterij betaalbaar maken.

Let op: Als je aanspraak wil maken op de premie van batterijen, moet je een digitale meter bezitten. Heb je dat niet, blijf je het prosumententarief betalen en heeft de investering geen financieel nut. Met het nieuwe systeem van de VREG in combinatie met een batterij zal je een duidelijk inzicht krijgen op het verbruik van uw huishouden.

De premie geldt enkel voor milieuvriendelijke batterijen en moet geplaatst worden door een erkend installateur. Voldoe je niet aan deze voorwaarden, dan krijg je de premie niet.

Energie besparen doe je eenvoudig

Is jouw maandelijkse factuur veel te hoog? Besparen kan op vele manieren. Het is belangrijk om te weten waar het grootste deel van jouw energie naartoe gaat en hoe je dit kan aanpakken.

  1. Lijst jouw apparaten op en kijk eens welke apparaten misschien eens aan vervanging toe zijn. Nog een oude diepvries of koelkast staan? Vervang hem dan door een energie vriendelijke versie op maat van jouw behoeften. Een te grote en oude diepvries is duurder dan je zou denken. Ga dus zeker op zoek naar de grootste verbruikers in je huis, de nieuwe toestel betalen zichzelf terug door hun zuinige verbruik.
  2. Hangt jouw huis nog vol met halogeen lampen? Stap dan zeker over naar LED verlichting. Zeker als uw lampen lang aanstaan kan dit een wereld van verschil betekenen op jouw energiefactuur.
  3. Heeft u een elektrische boiler hangen die al jaren meegaat? Kijk dan zeker eens naar de alternatieven zoals een warmtepompboiler of een energie vriendelijker model.

Doe de test en kijk hoeveel je kan besparen. Achteraf heb je een duidelijke inschatting van u verbruik. Met bovenstaande tips kan je vaak al genoeg besparen voor een kleinere zonnepanelen-installatie.

Heb je nog vragen? Aarzel niet ons te contacteren voor een beter energiebeleid bij jouw thuis om zo beter te kunnen inspelen op jouw energiebehoeften.

De VREG vs het akkoord van de commissie

We weten ondertussen al dat iedereen die voor eind 2020 nog 15 jaar recht heeft op het systeem van de terugdraaiende teller, ook al staat er een digitale meter in uw woning. Waarom is de VREG hier geen fan van?

De VREG vindt dat de prosumenten te weinig worden gemotiveerd om efficiënt om te springen met het net en hun energieverbruik. Bovendien beweert de VREG dat prosumenten meer voordeel kunnen doen met hun compensatieregeling, indien ze wel efficiënt omspringen met hun energieverbruik. Een efficiënt energieverbruik leidt tot een lagere energiefactuur voor iedereen.

Via hun simulator kan je alvast berekenen wat impact van de compensatieregeling op jouw energiefactuur zou geven.

Hoe efficiënter omgaan met energieconsumptie? Lees de tips van de VREG om zo efficiënt mogelijk om te springen met uw opgewekte energie.

Intelligent energy management

Intelligent energy management

Heeft u reeds een PV-installatie maar wilt u uw eigenverbruik kunnen optimaliseren/opvolgen? In onderstaand filmpje leer je hoe een intelligent energy management systeem jouw eigenverbruik kan optimaliseren.

https://www.youtube.com/watch?v=JhHAtVu_eT8
Fronius intelligent energy management

Benodigdheden:

  • Fronius smart meter
  • integratie “home automatisation” systeem
  • Combinatie zonnepanelen en een warmtepomp

Wil je graag een beter zicht op uw eigenverbruik?

Vraag naar onze smart meter (we bieden deze aan voor de merken SMA, Fronius en SolarEdge)

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken bij het bouwen

Sta je op het punt een nieuwe woning te kopen of een woning te verbouwen? Zorg dat je goed geïnformeerd bent rond het energie peil van uw woning. Bij bouwen en verbouwen is het E-peil een heel interessant gegeven. Haal je het opgegeven E-peil niet, dan krijg je een boete. Haal je het opgegeven E-peil wel, dan krijg je een beloning.

Het E-peil dat je voor je nieuwe woning of je verbouwing moet halen, vindt je terug op de website van de Vlaamse overheid. Deze verschillen van jaar tot jaar.
https://www.vlaanderen.be/e-peil

Hoe lager uw E-peil, hoe energiezuiniger uw woning is.

Bij het bouwen van een nieuwe woning is het belangrijk dat zonnepanelen in het EPB-verslag opgenomen worden. Daarom leg je ze best meteen na de aankoop van je nieuwe woning.

Zonder zonnepanelen is het bijna onmogelijk om het gewenste E-peil te behalen. Het E-peil kan je omlaag krijgen door het plaatsen van groene energiebronnen, goed isoleren van de woning, etc…

Zonnepanelen geven een grote positieve impact op het E-peil. Zowel bij een nieuwbouwwoning als een verbouwing worden zonnepanelen aangeraden voor het gewenste E-peil te behalen. Indien je het gewenste E-peil haalt, krijg je een premie en is je installatie al voor een groot deel terugbetaald.

Sta je op het punt te bouwen of te verbouwen en lijkt dit voor jou een ideale oplossing?
Neem dan vrijblijvend contact op via onze website. Galileo energy zoekt voor jou de meest rendabele oplossing.